Spelform m.m.

:: Serieupplägg
Måndagar kl 18:00 spelar tremannalag från olika företag på JoLo & Co (Västmannagatan 50) och gör upp om vilka lag som ska gå till slutspel. Laget får givetvis ha reserver ifall någon blir sjuk eller inte kan komma. I slutspelet spelas 8-del, kvart, semi och final.

:: Distans
När ett lag möter ett annat spelas fem matcher.

:: Spelform
9-ball bäst av tre upplägg/match (alltså först till två vunna 9:or). Alla upplägg spelas då antal vunna 9:or skiljer lag åt när de har lika många vunna matcher. Push out och scratch-regel är i bruk. Touché tillämpas endast om det sker på vit boll.

:: Walk-over
Om inget annat är överenskommet och motståndarlaget inte infunnit sig innan 18:30 är matchen vunnen på walk-over och man tilldelas seger samt 10 st gjorda nior.

:: Matchupplägg
I de första tre matcherna är det lagspel med 2 spelare i taget där lagen inbördes spelar varannan stöt (scotch double), spelarna i laget bildar olika par i varje match. I de två sista matcherna är det singel. I singel-matcherna får inte samma spelare spela båda matcherna.

:: Regler
Vi följer reglerna satta av SBF (svenska biljard förbundet) se externa pdf:er.
Pool Biljard – Allmänna Spelregler
Nationella Poolbestämmelser
Sprängning sker alltså med 9:an på prick. Spelare lägger upp till sig själv. Motståndaren har rätt att kontrollera upplägget innan öppningsstöt genomförs.
Utöver dessa regler har vi satt några lokala regler som är listade under specialregler nedan.

:: Specialregler

  • Om 9:an vid sprängning görs i något av de bortre hörnhålen, räknat från sprängande spelares sida, så räknas den endast som gjord boll och läggs upp på prick igen och om inget fel begåtts så fortsätter sprängande spelare/lag med nästa stöt.
  • 3-poängsregeln vid sprängning tillämpas ej.
  • Touché tillämpas endast om det sker på vit boll varvid stöten går över till motståndarlaget som då har boll i hand. Vid touché på annan boll än vit så får motståndarlaget bedöma var bollen skall återplaceras.
  • Dubbelstöt. För att undvika bedömningsproblem så är det automatiskt dubbelstöt om vit boll ligger en halv bolldiameter eller närmare objektbollen och stöten sker med en vinkel mot objektbollen som är mindre än 45 grader. Detta oavsett på vilket sätt stöten utförs med kön. Motståndarlaget får då boll i hand.
  • Spel med “Mållgan“. Om ett lag saknar 1 spelare går det bra att spela utan den spelaren, då får “Mållgan” gå in som tredje spelare. Varje gång “Mållgan” ska spela så blir det boll i hand för motståndaren. Av de 3 första matcherna så spelas 1 med 2 spelare och de övriga med endast 1 spelare. I praktiken innebär det oftast att en dubbelmatch är förlorad för laget med 2 spelare.
  • Ordinarie spelare eller reserv får inte spela för fler än ett lag under en säsong.